Massagetherapie & Lichaamsgerichte Therapie

Massagetherapie

Als massagetherapeut begeleid ik je in het proces het lichaam te ‘bewonen’ en je bewust worden van wat daar voelbaar is. Je lichamelijke spanningen, ongemakken of ziektes gebruik ik als wegwijzer. Daarnaast onderzoeken we samen aan de hand van een hulpvraag wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld een lichaam met minder pijn, meer rust, meer levendigheid, meer kracht, meer flexibiliteit, meer aanwezigheid.

Lichaam en geest zijn een geheel, dit geheel is bepalend voor hoe je in de wereld staat en hoe je de wereld ervaart, in relaties, in je werkomgeving, met jezelf, overal. Als massagetherapeut werk ik vanuit dit geheel waarbij fysieke, emotionele en mentale aspecten bij de behandeling aan de orde kunnen komen. Hierbij zijn de directe lichamelijke ervaring, sensaties en impulsen steeds het aanknopingspunt in het werken met een klacht of thema.

Massagetherapie kan passend zijn bij uiteenlopende klachten en thema’s, zoals:

 • Vermoeidheidsklachten
 • (Omgang met) stress en overbelasting
 • Terugkerende (onverklaarbare) lichamelijke of emotionele klachten
 • Begeleiding bij veranderingen in levensomstandigheden
 • Verlangen naar meer contact met eigen lichaam en gevoel
 • Verlangen naar meer bewustwording 
 • Verlangen naar meer begrenzing
 • Zwangerschap, zowel voor als na de bevalling kan massagetherapie veel betekenen

Lichaamsgerichte Therapie

Als lichaamsgericht therapeut begeleid ik je in het onderzoek naar het eigen lichaam. Welke overtuigingen heb je over jezelf en over je omgeving? Hoe zit je in je lijf? Waar liggen je grenzen en kan je deze voelen en aangeven? Samen met mijn cliënt stel ik een behandelplan op en bepalen we waar we aan gaan werken samen, welk verlangen of welke wens er is en welk onderzoek we aan gaan. Dit zal per persoon verschillen, afhankelijk van het proces waar iemand in zit en de behoefte die er is. Op basis van het behandelplan en de behoefte van de cliënt zal ik verschillende werkwijze gebruiken in mijn sessies. Het kan zijn dat een sessie bestaat uit enkel praten en voelen wat er zich afspeelt in het lijf, het kan zijn dat we verschillende oefeningen doen om bijvoorbeeld grenzen te kunnen ervaren of te kijken wat er in het lichaam gebeurt. Het kan ook zijn dat we focussen op een bepaald gevoel in het lichaam en we kunnen ook systemisch aan het werk, onderzoeken hoe ons familiesysteem van impact is geweest. Het kan ook zijn dat we ons in de sessies richten op massagetherapie gecombineerd met focussen.

Samen met de cliënt stem ik af waar de behoefte ligt en wat het meest passend is bij de client.

Lichaamsgerichte therapie kan passend zijn bij uiteenlopende klachten en thema’s, zoals:

 • Somatisch onvoldoende verklaarbare klachten
 • Aanhoudende lichamelijke klachten
 • Terugkerende lichamelijke of emotionele klachten
 • Omgang met continue stress
 • Verlangen naar meer gronding en het steviger bewonen van je lichaam
 • Herstel van een burn-out
 • Onderzoeken van vaste patronen en bescherming mechanismes

Focussen / Focusing

Focusing is (begeleid) aandacht schenken aan iets van binnen dat nog vaag is, iets wat je bezighoudt, bijvoorbeeld een situatie op je werk of een onbestemd gevoel. Als je focust neem je de tijd om na te gaan hoe dat wordt beleefd in je lijf.  Als je bij dat ‘iets’ stilstaat op een vriendelijke, uitnodigende manier, krijgt het de kans zich te ontvouwen en zijn eigen verhaal te vertellen. Het wordt duidelijk waar het echt om gaat. Meestal leidt dit tot opluchting, fysieke ontspanning en kleine of grote veranderingen in je leven.

Bij focussen ben je niet bezig met het steeds opnieuw beleven van je gevoelens of emoties, en ook niet met van alles bedenken over jezelf en verklaringen zoeken. Het is een proces van luisteren naar wat je lijf je aanreikt en met aandacht en respect stilstaan bij wat er daar vanbinnen ís, zonder oordeel, en zonder meteen een oplossing te willen. Het verrassende is dat er dan op een heel diep niveau verandering kan komen; je lijf en je zenuwstelsel weet zelf hoe dat moet. 

Als je focusing hebt geleerd dan beschik je over een vaardigheid die je in je verdere leven dagelijks kunt toepassen, op elk moment en in allerlei situaties. Focusing helpt je bijvoorbeeld om erachter te komen wat je werkelijk voelt en wat je echt wilt. Het leert je op een positieve manier met zelfkritiek om te gaan.

Focusing helpt je ook om oude pijn en oude patronen los te laten, of die delen van jezelf die je verbannen hebt weer in het geheel van je zelf op te nemen. Het geeft ruimte voor innerlijke groei en er komt energie vrij voor nieuwe ontwikkelingen. Focusing brengt aanwezigheid in je lijf, helderheid en innerlijke balans.

De stapsgewijze aanpak van Focusing is ontwikkeld door Eugene Gendlin (1926-2017), filosoof en psycholoog. Hij onderzocht eind jaren ’60 bij Carl Rogers, client-centered psychotherapeut (1902-1987), wanneer iemand baat had bij psychotherapie en wanneer niet. Het bleek dat succesvolle cliënten vaak aarzelend en zoekend spraken. Daarbij checkten zij in hun lijf of het klopte wat ze zeiden of dat er betere woorden bij pasten. Gendlin ontwikkelde gaandeweg een aantal stappen die dit proces leerbaar en overdraagbaar maakte voor iedereen en noemde het Focusing.

Voorafgaand aan iedere eerste sessie stuur ik je een intake formulier met een diversiteit aan vragen en het verzoek om vast na te denken over een hulpvraag.

Een eerste sessie zal veelal in het teken staan om een goed beeld te krijgen van de hulpvraag, hier komen we altijd samen uit en we zullen dan ook samen een behandelplan opstellen. We bepalen waar we aan gaan werken samen, welk verlangen of welke wens er is en welk onderzoek we aan gaan. Dit zal per persoon verschillen, afhankelijk van het proces waar iemand in zit en de behoefte die er is. Op basis van het behandelplan en de behoefte van de cliënt zal ik verschillende werkwijze gebruiken in mijn sessies. Om het effect van het lichaamswerk in je dagelijks leven door te laten voelen op lange termijn is het fijn om in ieder geval een minimum van 3 sessies te doen.

Maar uiteraard is het belangrijkste dat je je daar zelf ook goed bij voelt en het staat je ten alle tijden vrij om het te houden bij 1 sessie.