Massagetherapie & Lichaamsgerichte Therapie
Voor mij gaat massagetherapie & lichaamsgerichte therapie over het voelen van je lichaam, de processen die er plaats vinden, het leren kennen van je eigen systeem en (weer) durven vertrouwen op je lichaam als je eigen coach. En daar zet ik alles wat ik de afgelopen jaren heb verzameld in mijn toolbox bij in.
Massagetherapie
Als massagetherapeut begeleid ik je in het proces je lichaam te ‘bewonen’ en je bewust te worden van wat zich daar afspeelt. Je lichamelijke sensaties, ongemakken of ziektes gebruik ik als wegwijzer. We onderzoeken samen aan de hand van een hulpvraag wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld een lichaam met minder pijn, meer rust, meer levendigheid, meer bewustwording, meer kracht, meer flexibiliteit, meer aanwezigheid.
Massagetherapie kan passend zijn bij uiteenlopende klachten en thema’s, zoals:
- Vermoeidheidsklachten
- (Omgang met) stress en overbelasting
- Terugkerende (onverklaarbare) lichamelijke of emotionele klachten
- Begeleiding bij veranderingen in levensomstandigheden
- Behoefte aan meer contact met eigen lichaam en gevoel
- Meer bewustwording
- Meer begrenzing
- Zwangerschap, zowel voor als na de bevalling kan massagetherapie veel betekenen
- SOLK of ALK klachten

Lichaam en geest zijn een geheel, één verbonden systeem. Dit systeem wordt automatisch gevormd door alles wat je meemaakt in het leven en is bepalend voor hoe je in de wereld staat en hoe je de wereld ervaart, in relaties, in je werkomgeving, met jezelf, overal. Ieder lichaam draagt zijn eigen geschiedenis mee. Als Lichaamsgericht Therapeut & Coach begeleid ik mijn cliënt in het onderzoek naar hoe het eigen systeem werkt en hoe je je lichaam en systeem in kunnen zetten om steviger te komen staan en bewuster aanwezig te zijn.
Vragen die hierbij naar voren komen zijn: welke overtuigingen heb je over jezelf en over je omgeving? Hoe zit je in je lijf? Waar liggen je grenzen en kan je deze voelen en aangeven? Samen met mijn cliënt stel ik een behandelplan op en bepalen we waar we aan gaan werken samen, welke wens er is en welk onderzoek we aan gaan. Dit zal per persoon verschillen, afhankelijk van het proces waar iemand in zit en de behoefte die er is. Op basis van het behandelplan en de behoefte van de cliënt zal ik verschillende technieken gebruiken in mijn sessies:
– Ademhalingstechnieken ten behoeve van het zenuwstelsel
– Meditaties voor bewustwording van het lichaam en de processen die hier plaatsvinden
– Diverse massagetechnieken
– Praten en het creëren van bewustwording van wat er zich afspeelt in het lijf.
– Lichaamsgerichte oefeningen om o.a. grenzen te kunnen ervaren of wat er in het lichaam gebeurt.
– Focusing (Eugene Gendlin) op een bepaalde sensatie in het lichaam
Lichaamsgerichte therapie kan passend zijn bij uiteenlopende klachten en thema’s, zoals:
- Stevig willen staan onder invloed van externe prikkels
- Aanhoudende lichamelijke klachten
- Terugkerende lichamelijke of emotionele klachten
- Omgang met continue stress
- Verlangen naar meer gronding en het steviger bewonen van je lichaam
- Herstel van een burn-out
- Onderzoeken van vaste patronen en bescherming mechanismes
- Somatisch onvoldoende verklaarbare klachten

Focusing is (begeleid) aandacht schenken aan iets van binnen dat nog vaag is, iets wat je bezighoudt, bijvoorbeeld een situatie op je werk of een onbestemd gevoel. Als je focust neem je de tijd om na te gaan hoe dat wordt beleefd in je lijf. Als je bij dat ‘iets’ stilstaat op een vriendelijke, uitnodigende manier, krijgt het de kans zich te ontvouwen en zijn eigen verhaal te vertellen. Het wordt duidelijk waar het echt om gaat. Meestal leidt dit tot opluchting, fysieke ontspanning en kleine of grote veranderingen in je leven.
Bij focussen ben je niet bezig met het steeds opnieuw beleven van je gevoelens of emoties, en ook niet met van alles bedenken over jezelf en verklaringen zoeken. Het is een proces van luisteren naar wat je lijf je aanreikt en met aandacht en respect stilstaan bij wat er daar vanbinnen ís, zonder oordeel, en zonder meteen een oplossing te willen. Het verrassende is dat er dan op een heel diep niveau verandering kan komen; je lijf en je zenuwstelsel weet zelf hoe dat moet.
Focusing helpt je ook om oude pijn en oude patronen los te laten, of die delen van jezelf die je verbannen hebt weer in het geheel van je zelf op te nemen. Het geeft ruimte voor innerlijke groei en er komt energie vrij voor nieuwe ontwikkelingen. Focusing brengt aanwezigheid in je lijf, helderheid en innerlijke balans.
De stapsgewijze aanpak van Focusing is ontwikkeld door Eugene Gendlin (1926-2017), filosoof en psycholoog. Hij onderzocht eind jaren ’60 bij Carl Rogers, client-centered psychotherapeut (1902-1987), wanneer iemand baat had bij psychotherapie en wanneer niet. Het bleek dat succesvolle cliënten vaak aarzelend en zoekend spraken. Daarbij checkten zij in hun lijf of het klopte wat ze zeiden of dat er betere woorden bij pasten. Gendlin ontwikkelde gaandeweg een aantal stappen die dit proces leerbaar en overdraagbaar maakte voor iedereen en noemde het Focusing.